Benthuizen wil pinautomaat, apotheek en einde aan drugsdealen Bentwoud

Dit bericht is geplaatst op 24 juli 2017

BENTHUIZEN – De terugkeer van een pinautomaat en een apotheek in plaats van een uitgiftepunt staan hoog op het verlanglijstje van Benthuizen. Ook moet een halt gebracht worden aan het dealen van drugs op het parkeerterrein van het Bentwoud.

Tijdens het zomerreces gaat Studio Alphen uitgebreid in gesprek met dorps- en belangenverenigingen en -raden over hun wensen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2018. Wat moeten politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s opnemen? Deze week: Benthuizen.

Volgens Rob van Daalhoff, voorzitter van dorpsoverleg Benthuizen, heeft ‘zijn’ dorp behoefte aan extra boa’s en politieagenten die meer aanspreekbaar zijn, zoals SP in hun verkiezingsprogramma had in 2013 opgetekend. ‘s Avonds wordt volgens Van Daalhoff drugs gedeeld op de parkeerplaats van Bentwoud-West en worden er nogal eens vernielingen aangericht in het Bentwoud door jongeren die op brommers door de natuur crossen. Ook een pinautomaat en apotheek zijn wenselijk. ‘Vooral voor de oudere inwoners’, vindt Van Daalhoff.

Enthousiast is Benthuizen over het werk van gebiedsadviseurs. Dat zijn ambtenaren die de schakel vormen tussen het dorpsoverleg en het gemeentelijk apparaat. Wel voelt Van Daalhoff een afstand tussen het gemeentehuis in Alphen en de inwoners van Benthuizen. ‘We zouden graag willen dat ambtenaren eens een kijkje zouden komen nemen in de kernen.’ Een loket om een paspoort op te halen zou dit al verkleinen, in zijn ogen. De aanleg van de rotonde op de N209 in Benthuizen wordt gezien als een grote vooruitgang. ‘Het is veel veiliger met oversteken nu. Er wordt alleen nog wel vaak te hard gereden’, vindt Van Daalhoff.

Nieuwe woningen

Het bouwen van nieuwe woningen is volgens het dorpsoverleg cruciaal voor de toekomst van het dorp. ‘Er moeten woningen voor ouderen en jongeren komen in Benthuizen. Jongeren kunnen geen woningen in de sociale sector vinden en trekken weg naar Zoetermeer. Ook voor ouderen zijn er onvoldoende huizen’, aldus Van Daalhoff. Veel politieke partijen hadden in 2013 in hun verkiezingsprogramma opgenomen dat de bouw van nieuwe huizen en het leefbaar houden van dorpen als Benthuizen een hoge prioriteit heeft.

Dorpshuis De Tas speelt een belangrijke rol in de leefbaarheid. De Tas is populair bij jongeren. ‘Mede door de functie van het dorpshuis worden er duidelijk minder vernielingen aangericht de laatste tijd’, stelt Van Daalhoff. Hij zou graag zien dat de gemeente Alphen het dorpshuis gaat ondersteunen door middel van subsidie. Ook het renoveren van winkelcentrum De Korf is goed geweest voor Benthuizen. Het dorpsoverleg is er trots op dat in samenwerking met Alcura en Stichting SWOB ouderen van alle gezindten van de vier kerkgemeenschappen geholpen worden met praktische zaken.

Verkiezingen 2018

Politieke partijen mogen zich meer in Benthuizen laten zien, vindt Van Daalhoff. ‘Ik ben blij dat partijen als CDA, PvdA en RijnGouweLokaal op bezoek geweest zijn.’ Hij hoopt ook andere partijen binnenkort te ontvangen. VVD en ChristenUnie zijn twee partijen die naar verhouding veel stemmers hebben in Benthuizen. Van Daalhoff zou verwachten van beide partijen dat zij zich meer laten zien in Benthuizen.

Het dorpsoverleg verwacht vooral van de christelijke partijen dat zij zich gaan inzetten voor Benthuizen na de volgende verkiezingen. Maar ook van VVD wordt veel verwacht, omdat VVD veel stemmers zal krijgen. SGP blijft van oudsher de populairste partij in Benthuizen. ‘SGP krijgt waarschijnlijk meer dan 50 procent van de stemmen’, voorspelt Van Daalhoff. Hij hoopt dat plaatsgenoten Hans van Kuijk (SGP) en Maurice Piët (VVD) na de verkiezingen een zetel in de raad krijgen.