Boswachter Linda neemt kantoor mee in roze caravan

Dit bericht is geplaatst op 10 maart 2017

Omdat bezoekers van alles willen weten over het nieuwe Bentwoud bij Zoetermeer, besloot boswachter Linda Groeneveld haar kantoor dichter bij de mensen te brengen. Letterlijk: ze koppelt hem achter haar 4×4.

Haar nieuwe werkplek meet twee bij vier meter en heeft één bijzonderheid. Het is zijn geheel verplaatsbaar. Het verschil met een caravan? Groeneveld: “In een caravan ga je op vakantie, in een mobiel kantoor ben je aan het werk.”

Nieuwsgierig

Vanaf deze maand kunnen bezoekers en wandelaars haar kantoor een aantal dagen in de week vinden op verschillende plekken in het Bentwoud. “Het Bentwoud is nieuw en er gebeurt nog van alles. Er worden paden aangelegd en bomen geplant, de mensen zijn nieuwsgierig en willen van alles weten. Het is dus goed om meer aanwezig te zijn in dit gebied,” vertelt Groeneveld.

De provincie begon zo’n 18 jaar geleden met de aanleg van het 800 hectare grote natuur- en recreatiegebied. Groeneveld: “Doordat de bomen gedurende die tijd in fasen zijn geplant, zijn er nu al plekken die aanvoelen als een echt bos.” Dieren werden overigens niet geïmporteerd. Dat mag ook niet, stelt Groeneveld. Die moesten de nieuwe omgeving dus zelf weten te ontdekken en op eigen kracht bevolken. Dat gebeurde ook en met succes, vertelt Groeneveld: “We hebben veel verschillende roofvogels, een bruine kiekendief broedt hier, er zijn hazen, konijnen en vossen. Er is zelfs ruimte voor reeën, het zou mooi zijn als die ook komen.”

Zonnepaneel

Het romantische beeld van een man in een groen jasje, een hoedje met een veertje fier op het hoofd en een jachtgeweer losjes aan de schouder die in de bossen rondstruint, sluit al lang niet meer aan op de dagelijkse activiteiten van een boswachter anno nu.

Boswachters hebben inmiddels niet meer alleen een bos of natuurgebied als werkterrein, legt Groeneveld uit. Ze zijn ook vaak achter het scherm van een computer te vinden. Bijvoorbeeld voor de voorbereiding van werkzaamheden, het behandelen van vragen en klachten of het samenstellen van excursies voor scholen. De verrijdbare werkplek van Groeneveld is ook daar geschikt voor.

Haar mobiele boskantoor heeft een zonnepaneel dat is aangesloten op een accu. Daardoor kan ze de hele dag met de pc aan de slag.

Bezoekers die bij het mobiele kantoor willen aankloppen, kunnen het vinden op plekken in het Bentwoud, waar het wat drukker is of waar allerlei activiteiten plaatsvinden.