Kwekers in boskoop doodsbang voor schadelijke bacterie xylella fastidiosa

Dit bericht is geplaatst op 4 augustus 2016

BOSKOOP/HAZERSWOUDE-DORP – Kwekers in Greenport Boskoop zijn bang dat de schadelijke bacterie Xylella fastidiosa door vakantiegangers wordt meegenomen naar Boskoop. Dat kan de doodsteek zijn voor veel kwekerijen.

Zo’n 400 soorten planten en bomen – waaronder lavendelplantjes en olijfboompjes uit Italië, de Franse Mediterrane kust en Corsica – kunnen onopgemerkt de Xylella fastidiosa-bacterie bevatten. Als Xylella fastidiosa wordt geconstateerd in Boskoop, heeft dat desastreuze gevolgen.

Alle planten binnen een straal van 100 meter moeten worden gerooid. Maar belangrijker is dat er een bufferzone van 10 kilometer wordt gecreëerd. Dat betekent dat alle zogeheten waardplanten, planten die besmet kunnen raken met de bacterie, gedurende vijf jaar niet verhandeld mogen worden en ‘in quarantaine’ blijven.

De bacterie moet dan wel al langere tijd in een boom of plant zitten. Als de bacterie slechts korte tijd op de boom of plant zit, is er nog niet zoveel aan de hand. Dan volstaat het vernietigen van de boom of plant. Het overgrote deel van de planten- en boomsoorten dat wordt gekweekt in de Boskoopse greenport kan besmet raken met Xylella fastidiosa.

30 tot 50 miljoen euro schade

Nederlandse en Duitse overheden roepen vakantiegangers op geen plantjes en boompjes mee te nemen uit zuid-Europese landen. De vrees is namelijk dat zo’n plantje de bacterie bevat. Vrijdag is in Duitsland het virus vastgesteld bij een plantje dat was meegenomen door een vakantieganger.

Als Xylella fastidiosa uitbreekt in Boskoop, wordt gevreesd voor jaarlijks 30 á 50 miljoen euro schade voor Boskoopse kwekerijen. De uitbraak van Xylella fastidiosa kan dezelfde gevolgen hebben als de boktorcrisis een aantal jaren geleden. Toen moesten complete kwekerijen worden gerooid.

Gezinnen op straat

LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland) vreest dat de schade niet te overzien is als Xylella fastidiosa in Boskoop wordt geconstateerd. Geen enkele kwekerij in Boskoop kan dan zijn bedrijf meer runnen, voorspelt afdelingsvoorzitter Henk Raaijmakers. Want als er vijf jaar lang geen planten vervoerd mogen worden, kunnen kwekerijen geen geld verdienen.

Jan de Vries van Boot en Co zou zijn kwekerij bij een uitbraak van de bacterie moeten sluiten. ‘Zeventig werknemers staan dan op straat . En dus zeventig gezinnen. Daar denk ik wel aan’, zegt De Vries tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. Niet alleen vakantiegangers vormen een gevaar, ook het importeren van bomen of planten uit zuid-Europa is een risico.

De Vries zegt dat het personeel van zijn bedrijf het geïnfecteerde groen goed kan herkennen. Mochten er toch besmette bomen of planten worden geïmporteerd, dan is er altijd nog de controlefunctie van de Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw (Naktuinbouw). Deze instantie valt onder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa is een bacterie uit de klasse van de Gammaproteobacteria en verantwoordelijk voor ziektes bij druiven (ziekte van Pierce), olijfbomen en oleanders. Xylella fastidiosa vormt een grote bedreiging voor de landbouw en is zeer moeilijk te bestrijden.

De bacterie heeft in zuid-Europa onder meer complete olijfboomgaarden verwoest. De bacterie zorgt er namelijk voor dat planten langzaam uitdrogen en uiteindelijk sterven.

Als het aan de voorzitter van de Bund Deutscher Baumschulen ligt komt er een compensatiefonds voor gedupeerde kwekerijen, zegt hij tegen DeBoomkwekerij.nl. Bij besmetting zouden kwekers daarop een beroep moeten kunnen doen.