Fazant (Phasianus colchicus)

De fazant is een vogel uit de familie van fazantachtigen.

Uiterlijk

Bij fazanten heb je een groot verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Mannetjes

Mannetjes worden ongeveer 75 tot 89 cm groot. De staart is 35-45 cm lang. Mannetjes vallen veel beter op dan vrouwtjes. Dat komt omdat mannetjes  kastanjekleurig veren hebben. Op de veren zijn goudbruine, zwarte en lichtblauwe markeringen. De snavel van de fazant is heel sterk en is wit van kleur. De kop van de fazant is donkergroen met blauw.

Vrouwtjes

Vrouwtjes worden ongeveer 53 tot 62 cm groot. De staart is 20-25 cm lang. Vrouwtjes vallen veel minder op. Dat komt omdat vrouwtjes bruine veren hebben. De bruine veren zorgt voor veel camouflage.

Leefgebied

Je kan fazanten bijna overal tegenkomen. Ze houden van akkers en van gras. Het liefst komen ze niet in dichte bossen. Vooral op open stukken kan je ze tegenkomen. Ook komen ze voor in de duinen.

Nestje

De broeiperiode van fazanten is van maart tot juni. Ze maken heel bewust hun nestje. Het moet goed verscholen zijn. Per nest zijn er ongeveer 10 tot 14 eieren. Na ongeveer 22-27 dagen komen de jongen uit het ei. Al ze uit het ei gekomen zijn verlaten ze gelijk het nest. Ze volgen nog wel hun moeder maar zoeken al zelf hun eten,

Voedsel

  • Insecten
  • Vruchten
  • Bessen
  • Gras
  • Knoppen van bloemen