Putter (Carduelis carduelis)

De putter is een zangvogel uit de familie der vinkachtigen.

Uiterlijk

Zijn uiterlijk is heel bijzonder. Hij heeft een rood hoofd met een witte rand eromheen. Het achterhoofd van een putter is zwart. De vleugels zijn ook zwart maar daar loopt in de lengte een gele band over.

Sociaal

De putter is een sociale vogel. Dat kan je ook wel zien want hij leeft het grootste deel per jaar in groepsverband. De Putters in het groepsverband delen hun voedselgebied en verdedigen het voedselgebied tegen ander putters. Vooral in de winter leven veel putters in een groepsverband. Er zijn dan ook veel grote groepen van ongeveer 40 vogels.

Voedsel

  • Kleine zaden
  • Bessen
  • Knoppen van bloemen
  • Gras
  • Insecten (voor de nestelingen)

In de winter eet hij ook graag van de lekkere dingen die mensen in de tuin

zetten voor de vogels. Zo hoeft hij zelf geen eten te zoeken en kan hij toch zijn buik

je rond eten.

Nestje

Al is de winter bijna voorbij gaat het mannetje op zoek naar een nestplaats. Het nestje zelf maakt het vrouwtje. Meestal is het nestje binnen een week al af.                                                                         Het nestje wordt zo gebouwd dat hij goed verstopt is tussen de bladeren. Een putter maakt het nestje van mos en korstmos. Enkele dagen later, al is het nestje klaar, worden de eieren gelegd. Het zijn meestal 4-6 eieren per keer. Het ei is lichtblauw en heeft donkerbruine vlekken. Het vrouwtje broedt de eieren in 11-14 dagen uit. De jongen noem je nestlingen. De ouders voeren de nestlingen door hun zaden en insecten te geven. de jongen vliegen uit na 13 tot 18 dagen na het uitbroeden. Als zij uitvliegen worden ze nog ongeveer 7 tot 9 dagen door hun ouders gevoerd.