Ontdek het Bentwoud
Het Bentwoud is een nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. Het mag dan een jong bos zijn, in 2016 is de inrichting van het natuurgebied afgerond, het is al een flink bos. De afgelopen jaren zijn er 2,5 miljoen bomen en struiken geplant en is 80 kilometer aan wandel- en fietspaden aangelegd. En toch heb je er de ruimte: het Bentwoud is met ruim 800 hectare het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad.
Hoewel het Bentwoud nog volop in ontwikkeling is, zijn er nu al vele bijzondere vogels, vlinders en planten te vinden. Ook voor de bezoeker is er al veel te beleven. Zo kun je er heerlijk wandelen, of op excursie gaan met de boswachter. Door het hele gebied mag je van de paden af en lekker struinen door het bos.
Over het Bentwoud
Op de voormalige akkers van het Bentwoud ontwikkelt zich een gevarieerd landschap. Bos, struiken, grasland vol bloemen, moerassen en open ruimten wisselen elkaar af. In het bos vind je veel verschillende soorten bomen en struiken, niet in strakke bosvakken, maar speels door elkaar, waardoor het bos heel natuurlijk voelt. Veel sloten in het gebied hebben een natuurvriendelijke oever. Dat trekt weer verschillende vogels, vissen, insecten en planten.
Fietsen en wandelen in het Bentwoud
In het Bentwoud is het heerlijk wandelen en fietsen. Wandelen mag je zowel op het pad als struinend buiten de paden. Er lopen fietspaden door en om het Bentwoud, dus ook op de fiets kun je het Bentwoud ontdekken. Speciaal voor hardlopers is er een parcours met afstandmarkering van 3 kilometer uitgezet, het Woudloperspad. Midden in het Bentwoud ligt de Golfbaan Bentwoud. De golfbaan heeft de status van landgoed en is daarom ook opengesteld voor wandelaars, hardlopers en fietsers. Diverse wandel- en fietsroutes doorkruisen de golfbaan. Ook is er een kabouter pad, een leuk uitje voor jong en oud.
Spelen in het Bentwoud
Ook voor kinderen is het Bentwoud heel leuk. Ze kunnen van alles doen! Er is een speeltuin, Bentjungle, waar ze heerlijk kunnen klauteren en spelen. Een kabelbaan, toren met een glijbaan en nog veel meer!
Meedenken in het Gebruikersplatform
Staatsbosbeheer nodigt bezoekers uit om mee te denken over het Bentwoud. Bijvoorbeeld in het Gebruikersplatform Bentwoud. Een initiatief van bezoekers en omwonenden van het Bentwoud en Staatsbosbeheer. Het platform denkt onder andere mee over de ontwikkeling van het Bentwoud, het beheer, de natuurwaarde, recreatie, toegankelijkheid, veiligheid en activiteiten. Ze komen 5 keer per jaar bij elkaar, altijd in of bij het Bentwoud. Iedereen is van harte welkom! Kijk voor meer informatie op Bentwoud.info.
Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn belangrijk voor het Bentwoud. Zo werkt een groep vrijwilligers mee aan het beheer van het gebied. Elke tweede zaterdag van oktober tot maart snoeien en zagen ze en beheren ze de struinpaden. Daarnaast werkt een kleine groep vrijwilligers het hele jaar door aan beheerklussen, of helpen ze mee met tellen van planten en dieren. De vrijwilligers verzorgen ook een deel van de activiteiten voor bezoekers. De jeugdgidsen nemen kinderen mee met het programma De Hulpboswachter. De excursiegidsen nemen volwassenen en kinderen mee met rondleidingen door het Bentwoud. Zelf vrijwilliger worden? Neem dan contact op met boswachter Linda Groeneveld.
Vrienden van het Bentwoud
Ook de Vereniging Vrienden van het Bentwoud denkt mee over de ontwikkeling, het gebruik en het welzijn van het Bentwoud. Het is een groep enthousiaste en betrokken mensen, uit de omliggende gemeenten Alphen aan de Rijn/buurtschap Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude, Waddinxveen en Zoetermeer. Ook zijn zij vertegenwoordigd in het Gebruikersplatform Bentwoud. Iedereen die het Bentwoud een warm hart toedraagt kan lid worden van de vereniging. Meer informatie vind je op Bentwoud.info.
Sponsoren
Verschillende particulieren en bedrijven hebben een steentje bijgedragen aan het Bentwoud. Voorbeelden van sponsoring zijn: inrichting en beheer van stukken bos, donatie van banken of een bijdrage aan educatieprogramma’s. Zo heeft BP Nederland de inrichting en onderhoud van 5 hectare bos gesponsord en leveren zij een jaarlijkse bijdrage aan het educatieprogramma NatuurWijs. De Krepel Group sponsort de inrichting en onderhoud van 1 hectare bos. Het Avatarbos is aangeplant door particulieren in samenwerking met de stichting Waarde. Bank ASN heeft in het Sponsorbos bijna 10 hectare bos laten planten. Wij zijn de sponsoren heel dankbaar voor hun bijdrage aan het Bentwoud.
Ligging
Tussen Zoetermeer, Benthuizen, Boskoop en Moerkapelle.
Grootte
Bentwoud zal uiteindelijk 900 hectare beslaan.
Geopend
Bentwoud is het hele jaar toegankelijk.
Parkeren
Waar je kunt parkeren in het Bentwoud zie je op deze plattegrond van het Bentwoud.
Honden
In het Bentwoud geld de regel: honden aan de lijn. De hond mag wel los bij de parkeerplaats aan de Hogeveenseweg (parkeerplaats Bentwoud-midden). Ook in de Driehoek van het Bentwoud, tussen de wijk Oosterheem (Zoetermeer), Benthuizen en het spoor van de hogesnelheidslijn, mag de hond los. Beide gebieden staan aangegeven op het kaartje van het Bentwoud (pdf).
Er zijn 2 gebieden waar de hond niet in mag, ook niet aan de lijn. Dat is in het speelbos Bentjungle en in het begrazingsgebied.
Horeca
Er zijn 2 horecagelegenheden in het Bentwoud: de theeschenkerij in de Driehoek van het Bentwoud en Restaurant Roest op de golfbaan.
Activiteiten
Het Bentwoud biedt verschillende activiteiten en excursies voor jong en oud. Bekijk snel wat er de komende tijd te doen is in dit natuurgebied. Staan er geen activiteiten gepland? Kom dan binnenkort nog eens kijken.
Wil je met collega’s, familie of vrienden een excursie plannen? Geef je wensen door via het aanvraagformulier. De boswachter neemt dan contact met je op en kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn.
Bezienswaardigheden
Het natuurgebied Bentwoud is nog volop in ontwikkeling. Het is een van de jongste natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Hier vind je o.a. een heerlijk speelbos om te klimmen, klauteren en struinen.
Routes
Wandelen in natuurgebied Bentwoud: even helemaal weg, de natuur in. Er zijn diverse wandelingen voor jong en oud. Je kunt de routebeschrijving downloaden, maar bij de wandelroutes geven we ook aan waar het startpunt is.